Pigwa jest to jedna z najstarszych roślin uprawianych na świecie. Jest rośliną wieloletnią, której owoce mają ogromne różnorodność elementów mineralnych, takich jak: magnez, fosfor, wapń, potas, a także żelazo. Owoc ten mieści pakiet witamin z grupy B i ogromną ilość witaminy C, dlatego często nazywa się go „polską cytryną". W okresie jesienno-zimowym pigwa powinna stać się obowiązkowym komponentyem każdej diety. Miód w połączeniu z tym owocem stanie na wysokości zadania doskonale jako bomba witaminowa, która wzmocni naszą odporność, a także dostarczy organizmowi koniecznych witamin do poprawnego funkcjonowania.
zastosowanie miodu z pigwą- pomocny przy problemach z górnym układem oddechowym
- działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
- wspomaga proces trawienia Przechowywanie miodu
Jeśli zależy nam by miód z pigwą jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go chronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, by po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż miód z pigwą prosto chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, by nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje parametry lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty albo kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego poprzez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach oraz z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany poprzez pszczelarza.
Lokalizacja rozmieszczenia pasiekKaszuby jest to rejon potężnie zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w błyskotliwe krajobrazy oraz czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najistotniej rozmaitych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku przez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie wynajdziemy interesujące zabytki przyrody, a także bogatą florę i faunę, z których wykonane są zdrowe i naturalne produkty.