Kawa dodana do naszego miodu pochodzi z regionu Mogiana z Brazylii. Kraj ten kojarzony jest z reguły z atrakcyjnymi, barwnymi festiwalami i łagodną kawą o specjalnym smaku, która jest pozbawiona kwasowości. Połączenie miodu z kawą daje aromatyczną mieszankę smaków, która ucieszy niejednego kawosza.
Miód ten genialnie spełni oczekiwania jako zamiennik cukru do kawy, który powinniśmy ograniczać. Możemy dodawać go także do ciast, deserów, lodów czy gofrów.
Jeśli zależy nam by miód z kawą jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go chronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, by po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż miód kawą łatwo chłonie wilgoć i obce zapachy.
Należy pamiętać, żeby nie przegrzewać miodu powyżej 40 poziomów Celsjusza, gdyż traci wtedy swoje właściwości lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty lub kawy należy chwilę odczekać.
Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego poprzez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach, a także z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany przez pszczelarza.
Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego. Region ten jest jednym z najistotniej różnych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku przez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie.
To rejon potężnie zalesiony, z dużą ilością jezior, zasobny w błyskotliwe krajobrazy i czyste powietrze. Jest to raj dla wędkarzy, grzybiarzy i miłośników dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Pasjonaci wypraw rowerowych również znajdą coś dla siebie, ponieważ na terenie Zaborskiego Parku Krajobrazowego, otaczającego Park Narodowy Bory Tucholskie, znajduje się sieć licznych ścieżek rowerowych, czyli Kaszubska Marszruta.
Znajdują się tu również niebanalne zabytki i bogata flora i fauna, z których stworzone są zdrowe i naturalne produkty.