WCZESNY DO KISZENIA I KONSERWOWANIA
Ogórek PARTNER F1 odmiana przeciętniew wczesna, partenokarpiczna*. formuje owoce ciemnozielone, walcowate. Odmiana ta jest wyjątkowo plenna, gruntowa odmiana o owocach pozbawionych goryczki - jest to cecha uwarunkowana genetycznie. Nieprzeciętnie nadaje się do przygotowywania pysznych mizerii, sałatek i zjadania na kanapkach, jak także prawidłowy na domowe przetwory. Owoce ogórka PARTNER F1 nie tracą jędrności po przetworzeniu. Smaczne, aromatyczne ogórki to jedno z najkorzystniejszych warzyw sezonowych, jakie możemy uprawiać w przydomowych ogródkach.
Nazwa łacińska: Cucumis sativus L
Forma życiowa: Roślina jednoroczna.
Ulistnienie: Klapowane, przeciętnej wielkości, dość gęsto porastające pędy.
Pokrój: płożący.
Owoce: Pozbawione goryczki, walcowate z rzadko rozsianymi dużymi brodawkami, z czarnymi kolcami.
Termin siewu i plonowania: Nasiona wysiewamy do gruntu już w połowie maja. Natomiast jeśli chcemy wysiać je wcześniej uprawę należy zabezpieczać agrowłókniną lub folią perforowaną odkryć po 15 maja, kiedy minie ryzyko przymrozków. Wczesność tej odmiany sprawia, że w sprzyjających warunkach pierwsze owoce mogą się pojawić już w pierwszych dniach lipca. Uprawa pod osłonami: Wysiew bezpośrednio do doniczek po 15 marca, natomiast około 10 kwietnia rozsadę z doniczek wysadzamy pod osłony. Zbiory pierwszych ogórków rozpoczynamy w końcu kwietnia – początkiem maja.
Stanowisko: Ogórki najlepiej rozwijają się na grządkach ciepłych i słonecznych, z glebą spulchnioną i poprawnie nawożoną. Ogórki są gatunkiem mającym szerokie oczekiwania wodne – trzeba je podlewać regularnie.
Rozstawa: Proponowane odległości dla odmiany PARTNER F1 to 65-70 x 8-15 cm.
WARTO WIEDZIEĆ: Ogórek lubi towarzystwo grochu, kapusty, sałaty, buraka ćwikłowego, selera, cebuli, bazylii, kopru, ogórecznika, słonecznika – uprawiany w ich towarzystwie lepiej rośnie i daje obfitsze plony. Za to nie poleca się uprawiania go w towarzystwie ziemniaków i rzodkiewki.
niepodatność na choroby i szkodniki: Odmiana jest oporna na: wirus mozaiki ogórka, parcha dyniowatych, mączniaka prawdziwego, wirus żółtej mozaiki dyniowatych, wirus żółtej mozaiki ogórka.
wykorzystanie: Ogórki swoją popularność zawdzięczają swym walorom smakowym i dietetycznym, ze względu na wysoką zawartość soli zasadowych. Działają odkwaszająco na soki żołądkowe. Proponowana odmiana jest wyborna na bezkompromisowo – w słupkach i plastrach. Świeży i pachnący ogórek tonieprzeciętny komponent sałatek. Jest to warzywo w obszernej części użytkowane na przetwory. Do najpopularniejszych należą ogórki małosolne, konserwowe i kiszone.
*PARTENOKARPIA: wytwarzanie owoców i nasion, to znaczy bez zapylania i zapłodnienia. Aby ogórki mogły wykształcić owoce, ich kwiaty muszą zostać zapylone poprzez pszczoły, z tendencją do wytwarzania owoców z małą ilością nasion lub owoców beznasiennych. Odpowiednio prowadzona hodowla pozwoliła uzyskać odmiany ogórka partenokarpicznego, które tworzą owoce bez zapylania przez pszczoły. Partenokarpiczne odmiany ogórków gruntowych, są uprawiane pod osłonami w celu uzyskania w miesiącach kwiecień, maj, czerwiec ogórków do przetwarzania – niezwykle wczesnego uzyskania „ogórków małosolnych".