Otręby pszenne to odżywczy dodatek, będący skarbnicą licznych minerałów i witamin.
Otrzymywane w wyniku przemiału ziarna na mąkę otręby stanowią bogate źródło wapnia, sodu, miedzi, fosforu, cynku, żelaza i magnezu. Ogromna ilość odżywczych substancji czyni je produktem najwyższej jakości. Otręby zawierają również dużą liczba błonnika, która wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit i pracę układu trawiennego. Ich spożywanie jest ważne w kontekście profilaktyki nowotworów jelita grubego. Ponadto, otręby wiążą cholesterol, dzięki temu zmniejszają jego poziom we krwi. Obniżają ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca czy nadciśnienia tętniczego krwi. Zawarty w nich błonnik pęcznieje w żołądku, wywołując uczucie sytości na długi czas. Otręby pszenne sprawdzą się podczas przygotowywania ciasteczek i innych smacznych wypieków. To wyśmienita alternatywa dla panierki. Warto dodać je także do sałatek, zup i kanapek. To obowiązkowa pozycja w menu wszelkich dbających o sylwetkę i zdrowie.
Skład: Ziarno pszenicy
Wartość odżywcza w 100 g:
wartość energetyczna: 774 kJ
wartość energetyczna: 185 kcal
białko: 16 g
błonnik: 42,4 g
węglowodany: 62 g (w tym cukry: 2,4 g)
tłuszcz: 4,6 g
(w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g)
sól: 0,1 g
Informacja dla alergików:
produkt posiada gluten.