Calvados XO Pays D'auge to kompozycja na bazie najistotniej pożądanej odmiany jabłek do produkcji Calvadosu pochodzących z subregionu Pays D'auge w Normandii. Dla uzyskania nieszablonowego smaku i aromatu napój został poddany co najmniej 9-letniemu leżakowaniu w beczkach z dębu francuskiego.
znamionuje się zapachem pieczonego jabłka z przyprawą korzenną i słodyczą karmelu. W tle natomiast możemy wyczuć kandyzowaną skórkę pomarańczy. Pomimo delikatnie słodkich aromatów profil smakowy tego trunku należy do dość wytrawnych z dozą goryczki.
Pere Magloire to producent z bogatą historią, której siedziba znajduje się naturalnie w sercu Normandii, w departamencie Calvados. Została założona w 1821 roku i do 1900 roku była najbardziej popularną firmą sprzedającą calvadosy we Francji. Swój udział w rozwoju tej firmy od 1968 do 1998 roku miał także producent kultowego szampana Veuve Clicquot.
Calvadosa sugeruje się podawać samodzielnie jako napój wspomagający trawienie.