Włoski gin premium wprowadzany na rynek latem 2019 roku, tworzony z wysokiej jakości składników pochodzących ze wzgórz Piemontu. Nad jego świetnym smakiem czuwa Mistrz Gorzelnictwa Lorenzo Rosso, posiadający ponad 20-letnie doświadczenie w firmie Diageo. Jest on odpowiedzialny za pozyskiwanie lokalnych elementów od producentów i rolników ze społeczności północno-zachodniego regionu Piemontu. Następnie dokłada wszystkich starań,kompozycja winogron ze szczepu Muscat, świeżej mięty, tymianku, a także pozostałych ziół była świetnie wyważona i pełna smaku. Gin poddaje się trzykrotnej destylacji w miedzianym alembiku z lat 70-tych, a następnie butelkuje pod estetyczną etykietą z logiem firmy.
Villa Ascenti znamionuje się nutami świeżego jałowca, które przenikają owocowe niuanse wzbogacone akcentami dojrzałych winogron. Finisz przynosi wrażenia odświeżającej mięty, tymianku, a także sosnowych igieł.
Gin nieprzeciętny w towarzystwie musującego wina, wody gazowanej oraz syropu cukrowego.