12-letni Centenario to przedstawiciel bardziej „dojrzałych" rumów z destylarni Flor de Cana – linii wskazanej mianem Centenario.
Powstaje pod ścisłą kontrolą, począwszy od użycia tylko najkorzystniejszej jakości surowców, na leżakowaniu w trafnie wytwarzanym klimacie skończywszy. Jest to jeden z niewielu rumów, które określa się czasem mianem Single Estate – do jego produkcji użyto wyłącznie trzciny cukrowej skatalogowanej w jednym regionie (w tym przypadku wokół miejscowości Chichigalpa). Rozwiązanie takie gwarantuje bowiem niezmienność smaku wykonanych tu rumów. Ponadto, wszystkie rumy Flor de Cana destylowane są aż pięć razy, dorównując czystością najlepszym wódkom. Dzięki tak skrupulatnemu procesowi produkcyjnemu, 12-letni Flor de Cana otrzymał ponad 13 nagród i wyróżnień na międzynarodowych konkursach alkoholowych, nie mówiąc o opiniach w prasie branżowej (95 punktów i metka ‘STRONGLY RECOMMENDED’ w najmocniej prestiżowym magazynie winiarskim Wine Enthusiast).
Bogata kompilacja urzeka od samego początku. Nos pełen jest przypraw, słodkości i orzechów, zaś lekka faktura rumu pięknie uwalnia aromat przy wstrząśnięciu. W smaku Centenario przeobraża się w słodką kompozycję nugatu, karmelu i przypraw korzennych, z delikatnymi aromatami pomarańczy, a także dębu. Finisz bezdyskusyjnie dębowy, z nutami przypraw i karmelu. Jest to raczej delikatny, słodki rum, doskonały do picia z kilkoma kostkami lodu, wodą sodową czy także bez dodatków.