Raicilla jest destylowanym spirytusem, konwencjonalnie pochodzącym z południowo-zachodniej części meksykańskiego stanu Jalisco. Na tych ziemiach obecna jest już niemal od 300 lat. Podobnie jak tequila i mezcal powstaje z agawy, a jej nazwa jest chronionym znakiem towarowym.
La Reina Wild Agave produkuje się już od ponad 105 lat z agawy Maximiliana, rosnącej około 4800 stóp nad poziomem morza w Rancho Nuevo, w Atenguilo. To w 100% rzemieślnicze, podwójnie destylowane wydanie za które odpowiada jedna rodzina, przekazując sobie wiedzę z pokolenia na pokolenie.
Piñas z agawy gotuje się początkowo w glinianym piecu i ręcznie rozciera na pniach drzewa. Fermentacja odbywa się w otwartych, drewnianych zbiornikach, a późniejsza destylacja ma miejsce w miedzianych alembikach.
Nazwa Raicilla La Reina pochodzi od powodzenia, iż Mezcal jest królem, a Raicilla królową. Trunek cechuje się ziołowym aromatem z ostrzejszymi niuansami tabasco i białego pieprzu. Na podniebieniu pozostawia wrażenia grillowanych owoców, palonego cukru, mlecznej czekolady, skórki pomarańczowej oraz dębu. Długookresowy finisz z nutami palonej kawy, ziołowym syropem na kaszel i subtelną obecnością cytrusów zaprasza do kontynuowania degustacji.