Wytrawne sherry, które powstaje całkowicie ze szczepu Palomino i poddawane jest 15-letniemu procesowi dojrzewania w niepełnych beczkach z amerykańskiego dębu. Jego nazwa pochodzi od miasta Jerez de la Frontera w południowo-zachodniej Hiszpanii i rodziny Finca los Alburejos, która osiadła w pobliżu Mediny Sidonia.
Flor, czyli kremowa powłoka drożdży na powierzchni wina zagwarantuje temu wydaniu unikatowe aromaty i smaki. Alburejo jest także przechowywane w systemie solera, co ponadto wpływa na jego wrażenia degustacyjne. Dzięki kupażowaniu ze sobą różnorodnych roczników uzyskuje się indywidualny charakter sherry i wytwarza jego wybitny profil.
konsekwencją jest gęsty i intensywny trunek o mahoniowej barwie i bukiecie pełnym nut prażonych orzechów laskowych, kasztanów, plastra miodu, a także suszonego drewna. Na podniebieniu delikatnie kwaskowy, prawidłowo wyważony, z orzechowymi niuansami. Oszałamia aksamitnym finiszem z karmelowym wykończeniem.
rekomendowany do podawania jako aperitif, najlepiej w towarzystwie szynki serrano, ryb, owoców morza i kuchni orientalnej.