Gorzki likier premium, który został wyprodukowany z kompilacji ponad 30 naturalnych karelskich ziół, korzeni i jagód, zgromadzonych w samym sercu dzikiej rosyjskiej tajgi. Ten region szczególnie słynie z arktycznego środowiska i wyjątkowego mikroklimatu, który w 49% pokrywają lasy. Karelia zachowała swój pierwotny obraz, a pozbawiona wpływu działalności człowieka, jest źródłem wartościowych i zdrowych elementów.
Mamont Blood produkuje się w The Itkul Distillery, która jest najstarszą działającą destylarnią na Syberii. Gorzelnia rozpoczęła swoją działalność w 1868 roku w regionie gór Ałtaj. Została ufundowana poprzez Konstantina Platonova - zamożnego naukowca z Petersburga oraz Gregoriya Badyna, który był znany dzięki swym handlowym umiejętnością.
Przy wytwarzaniu trunków korzysta z miękkiej wody jeziora Onega, a do filtrowania wykorzystuje szungit karelski, czyli węgiel nazywany także,,kamieniem zdrowia" i wykorzystywanym w medycynie ludowej do uzdrawiania, a także odmładzania.
Mamont Blood cechuje się niezwykłą, winną barwą. Urzeka nutami dzikich jagód, bogatą kompilacją ziół i długotrwałym finiszem.
oryginalna butelka w kształcie kła, została natchniona mamutem Yukagir, którego w całości odnaleziono w 2002 roku na Syberii.