Tequila premium, która jest pierwszą na świecie tequilą extra anejo. To trunek, który powstaje z selektywnie i ręcznie wybieranych komponentów, z prywatnej kolekcji rodziny Cuervo. Wykorzystywana do niej wyłącznie niebieska agawa zbierana jest w szczytowym okresie dojrzałości rośliny - w przedziale od siedmiu do dwunastu lat od momentu rozpoczęcia uprawy. Napój leżakuje w beczkach z francuskiego, a także amerykańskiego dębu przez okres co najmniej 3 lat.
Finalne wydanie znamionuje się aromatem pieczonej agawy, słodkiej wanilii, karmelu, dębiny, a także czekolady. W tle pojawiają się subtelny tony whiskey, a także dymu. Na podniebieniu wyczuwalne tony suszonych owoców, agawy, dębu i karmelków. Nie brakuje także ostrzejszych akcentów pieprzu i cynamonu. Finisz przyjemnie długi, z wykończeniem pełnym przypraw i ziół.
Jose Cuervo Reserva De La Familia sugeruje się podawać najlepiej w kieliszku typu snifter, który najlepiej pomoże docenić jej bogaty profil.
firma Jose Cuervo zaczęła produkować tequile już ponad 250 lat temu. Od tego czasu niezmiennie korzysta ze zdobytego doświadczenia, receptur, a także umiejętności, by oferować napój, który spełnia najwyższe standardy prawidłowego smaku i bogatej tradycji. Założycielem producenta jest Jose Antonio de Cuervo y Valdes. W 1795 roku król Hiszpanii Karol IV wydał dekret, który przyznał Cuervo pierwszą licencję na produkcję i dystrybucję tequili. Kolejne lata to czas ekspansji trunków do USA i Europy. Prawdziwą sławę przyniósł marce lansowany w latach 40-tych drink Margarita, w którym Jose Cuervo stał się obowiązkową podstawą.