Nowość na polskim rynku! Kasama jest rumem w europejskim stylu - jego lekki profil i hiszpański temperament tworzą uniwersalną mieszankę, która zachwyci zwolenników tego typu trunków.
To rzemieślniczy rum wyprodukowany w znikomych partiach i destylowany ze świeżo tłoczonego soku z trzciny cukrowej. Jest ona zbierana ręcznie w okresie wyłącznie od października do maja. Gotowy destylat leżakuje przez 7 lat w precyzyjnie dobieranych beczkach z amerykańskiego dębu, a dzięki odpowiednim filipińskim warunkom klimatycznym dojrzewa pokaźnie szybciej niżeli w innych rejonach świata.
Kasama znamionuje się aromatem z prosto wyczuwalnymi nutami karmelu, wanilii oraz czekolady, które stopniowo przechodzą w tony cytrusów i pełnych orzeźwienia owoców tropikalnych. Na podniebieniu pozostawia niuanse dojrzałego ananasa, wanilii i szczypty morskiej soli. Finisz ma stanowczo długi i miły, z subtelnym akcentem czarnego mielonego pieprzu.
Założycielką firmy Kasama jest Alexandra Dorda, której rodzina zasłynęła w Polsce i na świecie najczęściej prowadzeniem gorzelni wódek Chopin. Nowa linia rumu powstała, by oddać cześć konwencjonalnemu rzemiosłu, kulturze, a także ojczyźnie matki właścicielki. Inspiracja Filipinami pozwoliła stworzyć firmie wyjątkowy profil rumu, którym można radować się solo lub urozmaicić nim genialne koktajle.