bardzo rzadki 15-letni kubański rum tworzony z najwyższej jakości trzciny cukrowej. Powstaje z mieszanki najkorzystniejszego i najstarszego rumu producenta Mulata. Leżakuje w niewielkich 180-litrowych beczkach, które nadają mu subtelny charakter. Finalnie to jednak wciąż wytrawne wydanie, które śmiało można porównać z koniakiem albo whisky.
Powodem takiego wrażenia jest metoda - the Making, którą pierwotnie użytkowano wyłącznie do produkcji sherry, brandy oraz właśnie koniaku. Ten unikalny sposób przygotowywania napoju nadaje mu także nieszablonową miękkość i jedwabisty smak.
Mulata 15 YO charakteryzuje się nutami suszonych owoców, melasy, dojrzałych ananasów i bananów, wanilii i przypraw. 15 lat dojrzewania wpływa na jego unikatową złożoność i obfitość smaków.
Rum sugerowany jest do bezpośredniej degustacji, najlepiej z dobrym cygarem (oczywiście kubańskim).