tradycyjny, a zarazem oryginalny wermut, który charakteryzuje się bogatym bukietem smaków i aromatów. Początki Carpano Antica Formula datuje się na 1786 rok, kiedy - według historycznych zapisów, trunek został wytwarzany przez Antonio Benedetto Carpano. Alchemik zastosował w swojej oryginalnej recepturze białe wino Moscato z Piemontu, strukturyzowane wina z południowych Włoch, a także napar z wybranych ziół. Współcześnie, każdy z naparów przygotowywany jest podobno przez inną osobę, gdzie znają one przepis wyłącznie na swoją miksturę, nie wiedząc nic o pozostałych.
wyprodukowany w ograniczonych ilościach i butelkowany z numerowaną etykietą, imitującą tą oryginalną z XVIII wieku.
Wermut Carpano Antica Formula cechuje się przepięknym, bursztynowym kolorem z rubinowymi refleksami. Otwiera się aromatem słodkich owoców, rodzynek, fig w dżemie, daktyli, ziół i przypraw - w tym anyżu, a także cynamonu. Na podniebieniu niezwykle waniliowy, miękki, o przyjemnej strukturze i wyrafinowanym smaku skórki pomarańczowej.
nieprzeciętny do podawania solo, jako aperitif lub po posiłku. Ciekawie smakuje także w konwencjonalnych koktajlach, takich jak Negroni czy Americano.