Destylarnia producenta Sylvius funkcjonuje od 1658 roku, będąc jedną z najstarszych niezależnych gorzelni w Holandii z siedzibą w Schiedam.
Patronem marki jest Franciscus de Le Boë Sylvius, który jako pierwszy wydestylował jagody jałowca. Na kartach historii zapisał się jako słynny alchemik i profesor uniwersytetu w Leiden, który gin zwanym genevre wynalazł w 1650 roku - raptem 8 lat przed otwarciem marki Sylvius.
W tym niezwykłym trunku pokładano pokaźne nadzieje ze względu na lecznicze parametry jałowca, który miał pomagać przy problemach trawiennych podróżników. Współcześnie także doceniane są jego walory zdrowotne, jednak przemawia za nim także wybitny smak, a także tradycyjna receptura. W skład ginu wchodzi wspomniany wcześniej jałowiec jako podstawa przepisu razem ze spirytusem pszenicznym, nasiona kolendry, lukrecja, korzeń arcydzięgla, lawenda, anyż, cytrusy, kminek oraz cynamon.
Gin Sylvius cechuje się pikantnym oraz intensywnym smakiem. Wspaniale będzie komponował się w konwencjonalnych koktajlach rodzaju Martini, Negroni czy w połączeniu z tonikiem.