15-letnia whisky stworzona ze słodu jęczmiennego, a także naturalnej, źródlanej wody. Pochodzi ze szkockiego regionu Speyside, z destylarni Glenlivet, która przywiązuje dużą wagę do tradycji oraz rzemiosła. Trunek przechodzi proces podwójnej destylacji w miedzianych alembikach, a następnie jego część trafia na 15 lat do beczek po bourbonie z amerykańskiego, białego dębu. Mała partia leżakuje w beczkach po sherry. Cechą eksponującą to wydanie jest trzeci etap dojrzewania. Odbywa się on w dziewiczych beczkach z francuskiego dębu Limousin z Duordogne. To wyjątkowe beczki stosowane do leżakowania przeważnie wina i koniaku, które odpowiadają za atrakcyjny smak i perfekcyjne wrażenia aromatyczne napoju.
Whisky otwiera się bukietem wypełnionym nutami kwiatów oraz pikantnego dębu. W tle pobrzmiewają niuanse suszonych owoców, subtelna wanilia i słodkie toffi. Na podniebieniu zachwyca łagodnym profilem, z którego na pierwszy plan wysuwają się tony sherry i słodkiego karmelu. Wykończenie przynosi kremowe niuanse, gdzie orzechowe akcenty świetnie uzupełniane są przez korzenne przyprawy.
Założona w 1824 roku destylarnia Glenlivet jest najstarszą legalnie działającą destylarnią w rejonie Speyside, znaną jako "The single malt that started it all" (single malt, od którego wszystko się zaczęło). Firma The Glenlivet jest także najlepiej sprzedającą się whisky słodową w USA, a także drugą pod względem sprzedaży single malt na świecie.
Tutaj napój w zestawie z dwoma eleganckimi szklankami, zapakowanymi w szykowny kartonik. Rewelacyjna propozycja prezentowa z okazji 15-lecia przyjaźni, małżeństwa lub stażu pracy.