Znany na całym świecie jako,,rum dla koneserów", powstaje zgodnie z wielowiekową tradycją, zaczerpniętą z francuskich metod wytwarzania koniaku. Po 4 latach leżakowania w beczkach z francuskiego dębu z lasów Limousin, rum ten znamionuje się lekkim, delikatnym smakiem. Jego zniewalający, świeży profil to uczta dla zmysłów i niezapomniana przygoda.
napój otwiera się lekkim aromatem z dużą obecnością wanilii, a także przypraw. Na podniebieniu bogaty, a zarazem delikatny, z dominującymi nutami suszonych owoców. Intensywne niuanse pieprzu towarzyszą degustatorom aż do satysfakcjonującego finiszu.
Trzy gwiazdki widniejące na etykiecie są nawiązaniem do francuskiej klasyfikacji z regionu Cognac. Rum ten poleca się podawać solo, na lodzie, do drinków premium oraz jako wysmakowanej kuchni, podczas specjalnych okoliczności.
marka Barbancourt powstała w 1862 roku z myślą o produkcji perfekcyjnych trunków, cechujących się subtelnymi i szlachetnymi profilami. Stara się ona uchwycić w nich serce wyspy i proponować degustatorom wydania o niesłychanym nigdzie indziej charakterze. Założyciel marki Dupre Barbancourt, pochodzący z Charente, postawił przed sobą ambitny plan, który od początku do końca udało mu się zrealizować. Najwyraźniej Haiti ma dużo do zaoferowania - nie tylko dla turystów, lecz także dla podróżujących po rozmaitych smakach wybornych rumów.