unikatowy gin, który skrupulatnie stwarza się w El Puerto de Santa Maria poprzez markę Cacao Pico - lidera w delikatnym handlu kakao, pozostającego w branży od 1824 roku. Tworzony w zgodzie z tradycją, Cocoa Gin poddawany jest pięciostopniowej destylacji au bain-marie w autentycznych, szlachetnych alembikach miedzianych. Wysokiej jakości ziarna kakaowca są prażone i grillowane w tej samej gorzelni, w trafnie przystosowanym do tego kominku. Rzemieślnicy upoważnieni do produkcji tego trunku poważani są za doświadczenie i umiejętności, które osiąga się latami, pod czujnym okiem mistrzów.
Gin otwiera się łagodnym i czystym bukietem, z którego na początku wyłaniają się nuty kakao i mięty, ustępujące następnie akcentom cytrusowym i odrobinie słodkiej pomarańczy. W tle wybrzmiewają także tony jałowca, kolendry i wanilii. Na podniebieniu miękki, miętowo-kakaowy, z bogatymi nutami limonki, cytryny oraz pomarańczy. Zostawia na języku niuanse łagodnego pieprzu, które prowadzą do gładkiego i długiego finiszu, pełnego ziaren kakao, mięty, wanilii, jałowca oraz arcydzięgla.
rekomendowany do podawania w koktajlach, stanowczo jako gin z tonikiem, Gin Fizz, Gimlet czy Martini.