Travarica jest wywodzącym się z Chorwacji, tradycyjnym trunkiem, często porównywanym do śródziemnomorskiej rakiji lub brandy czy bimbru. Szczególną popularnością cieszy się on na półwyspie Istria, gdzie związany jest bogatą historią, a także ludowymi zwyczajami. Travam po chorwacku oznacza po prostu trawę, co może wskazywać na silnie ziołowy charakter tego ducha.
Winiak produkuje się według tradycyjnej receptury, z wyciągu precyzyjnie przypasowanych ziół z wysokiej jakości destylatem winnym. W jego skład wchodzą takie rośliny jak melisa, szałwia, anyż czy lawenda, które bezdyskusyjnie zdominowały profil tego oryginalnego napoju. Jego lekko gorzkie tło to z kolei zasługa ruty zwyczajnej - zioła, które słynie także ze swoich bakteriobójczych właściwości.
Traverica polecana jest z zasady jako napój do podawania przed posiłkiem. To wydanie określane także mianem chorwackiego ginu, to idealna możliwość odbycia unikatowej przygody bez wychodzenia z domu.