Wybitny armaniak od marki Cles des Ducs, wytwarzany z najlepszej odmiany winogron Uni Blanc. Dojrzewa w dębowych beczkach limousin o średnim stopniu wyprażenia przez okres co najmniej dwóch lat. Oszałamia wyśmienitym balansem i owocowo-kwiatowym profilem. Jego słomkowa barwa ze złotymi refleksami zwiastuje intensywny i bogaty aromat, z przewagą okrągłych nut soczystych owoców, miodu z lipy, mlecznej czekolady i przypraw. Na podniebieniu łagodny i świeży, wiosenne kwiaty łączą się z nutami sadu i kakao.
Armaniak szanowany jest za swoje walory wspomagające trawienie. Wspaniale smakuje podawany na kostkach lodu, z cygarem, herbatą, kawą lub w rozmaitych wariacjach z koktajlami.
Historia Cles des Ducs mieści w sobie błyskotliwe krajobrazy Gaskonii - krainy, która jest domem dla tradycji, szlachetności i elegancji. Armaniak ten pochodzi z serca Gers, a w zasadzie ze znajdującej się tam wioski Panjas. W 1774 roku Paul Baylac pierwszy raz destyluje trunek, który w 1854 roku znany enolog określi jako jeden z pierwowzorów znanego nam teraz armaniaku.
W 1924 roku założyciel Cles des Ducs kupuje winnice od rodziny Baylac, stając się jedną z bardzo uwielbianych firm w branży. Współcześnie w piwnicach producenta można odnaleźć zabytkowy armaniak z 1920 roku.