wyjątkowy likier zbożowy, który powstaje na skutek trzykrotnego prażenia ziaren, dzięki czemu zyskuje głęboki smak, a także doskonałe walory aromatyczne. Przechodząc przez niełatwe etapy złożonego procesu produkcji, staje się łagodnym i krystalicznym likierem, którego bez wątpienia warto spróbować.
uwydatnia się subtelną słodyczą, a także jedwabistą teksturą. Butelkowany z 38% zawartością alkoholu w standardowym, zielonym szkle. Najlepiej smakuje podawany jako solidnie schłodzony.
Doornkaat jest firmą, która pochodzi z Norden, miasta we Fryzji Wschodniej. Została założona w 1806 roku przez menonitę Jana Doornkaata Koolmana z Groningen. Mężczyznę wspierał bogaty kupiec, który także był protestantem z tego ugrupowania. Przez dziesięciolecia sława firmy rosła, aż Doornaat stała się nad wyraz modna w całych Niemczech. Znak handlowy,,Doornaat" został oficjalnie zarejestrowany 1 października 1894 roku i wpisany do niemieckiego rejestru znaków handlowych 2 miesiące później. W 1992 roku większość udziałów w firmie została przejęta przez Berentzen - markę, która w dalszym ciągu kontynuuje produkcję tradycyjnych trunków tego kraju.