Nazwa ginu nawiązuje do słowa Xibalhá, określającego podziemny świat Majów, czyli rozległe królestwo pilnie strzeżone poprzez bóstwa; owiane legendami i wypełnione bezcennymi skarbami. To właśnie tam udają się dusze, które opuszczają ciało po śmierci. Majowie są mitycznym ludem z historią sięgającą 3 tysięcy lat wstecz, który zamieszkiwał południowy Meksyk, Honduras, Belize i Gwatemalę. To także rejon świata, w którym został wymyślony i jest wyprodukowany ten niezwykły, oferowany tutaj gin.
Hiszpanie, którzy przybyli do Ameryki Łacińskiej, przywieźli ze sobą zaawansowane techniki produkcji trunków, w tym także umiejętność ich destylacji. Xibal jest więc połączeniem wielowiekowej, rdzennej kultury z napływem europejskich odkryć, a także ich wiedzy dotyczącej ziół i botaniki.
Gin destylowany jest pięciokrotnie w mikro destylarni w miedzianym alembiku. Napój mieści w sobie kompozycję takich roślin jak kardamon, liść laurowy, pomarańcza, cytryna, czarny pieprz czy estragon meksykański. To pierwszy gin z Gwatemali, do którego produkcji wykorzystuje się tego typu elementy.
Kultura Majów widoczna jest także na etykiecie butelki. Obecna tam plemienna maska wyprodukowana z jadeitu oraz prastare pismo to tylko kilka dodatkowych akcentów, przenoszących degustatorów do tego niezwykłego świata pełnego aromatów z Ameryki Południowej.