Pommeau de Normandie powstaje z połączenia leżakowanego destylatu z jabłek oraz soku jabłkowego w proporcjach 1:3. Prawo nie zezwala nazwanie tego połączenia calvadosem, lecz alkohol i jabłka użyte w procesie także muszą pochodzić z terenów Normandii, podobnie jak konwencjonalny calvados. Napój leżakuje w dębowych beczkach, nabierając swych niesamowitych aromatów i bursztynowej barwy. Pommeau de Normandie jest lekkim, wyjątkowym owocowym alkoholem, pozostawiającym posmak duszonych jabłek i moreli. Zaskakuje bogactwem aromatów, wśród których łatwo wyczuwalne są: pigwa, pieczone jabłko oraz suszone daktyle. Przeważnie podawane jest do deserów lub jako zaskakujący aperitif.
W 2020 roku Pommeau de Normandie od Château du Breuil dostał metaliczny medal w paryskim konkursie General Agriculture Competition.
Zamek, będący siedzibą znanego z produkcji Calvadosów Château du Breuil, pochodzi z przełomu XVI i XVII wieku, będąc na przestrzeni lat własnością wielu francuskich rodzin szlacheckich. Współcześnie działa w nim destylarnia i od ponad 50 lat zaopatruje koneserów jabłkowych uniesień w nadzwyczajnej jakości alkohole.