solidnie aromatyczny, złożony bukiet zawierający wyczuwalne tony balsamiczne i cytrusowe z domieszką wiosennych kwiatów. Kremowe i gładkie na podniebieniu, zakończone znakomicie głębokim i długotrwałym, orzeźwiającym finiszem. Unculín Blanco zapewnia bogatą mineralność z jednocześnie nieco pikantnym, owocowym, a także kredowym posmakiem, przypominając tym samym klasyczne wina z typu Chabilis. Świetne do drobiu, ryb oraz sera.
Unculín Blanco pochodzi z organicznych, rodzinnych upraw na terenie winnicy Hundiñias, zasadzonej winnymi krzewami o wieku od 60 do 100 lat. Skrupulatnie dostosowana mieszanka 70% winogron doña blanco, a także 30% godello, podlega niewymuszonej fermentacji pod wpływem lokalnych szczepów drożdży.
Jose Antonio García i jego żona Julia Peña García są czołowymi przedstawicielami nowego pokolenia winiarzy z hiszpańskiego regionu Bierzo. Choć ich rodziny pochodzą z tego malowniczego obszaru i od pokoleń posiadały własne winnice, nigdy nie kreujeły swych produktów samodzielnie, a ich wyroby były konsekwencją współpracy z innymi znanymi markami. Dopiero w 2011 po ukończeniu szkoły winiarstwa, Jose García zadebiutował pierwszym świetnym winem pod szyldem Unculín.