Raicilla jest rzemieślniczym, destylowanym spirytusem, który stwarza się w południowo-zachodniej części meksykańskiego stanu Jalisco. Podobnie jak tequila czy mezcal wytwarzana jest z agawy, a początek jej tradycji wyrobniczej datowany jest na 300 lat wstecz.
Roślina gotowana jest w piecach ziemnych, opalanych wyłącznie drewnem dębowym; przed destylacją fermentuje także w dębowych beczkach. Ten złożony i konwencjonalny cykl umożliwia uzyskanie unikalnego napoju, który zyskał miano najmocniej aromatycznego i kwiatowego profilu w całej rodzinie trunków z agawy.
Raicilla La Ninfa zachwyca nie tylko dmuchaną z przejrzystego szkła butelką z standardowym logiem marki, ale jej najcenniejsza część skrywa się we wnętrzu naczynia. Firma korzysta w swych wydaniach z agawy typu Maximilian, która znana jest także pod nazwą Lechuguilla - to odmiana rosnąca dziko w Sierrra Madre. Oferuje ona lekkie kwiatowe i cytrusowe aromaty i dymne, z dużą dozą słodyczy wrażenia smakowe.
producent Ninfa zrodziła się z pasji miejscowej rodziny, której korzenie sięgają czasów jeszcze sprzed hiszpańskiej okupacji. Właściciele hacjendy w górach San Sebastian del Oeste, XVI-wiecznej górniczej wioski - Galnido & Sons, postanowili kontynuować rzemieślniczą tradycję, przejętą od starszych pokoleń. Współcześnie rodzina wraz z zespołem botaników badają i chronią dzikie agawy, zbierając wyłącznie dojrzałe rośliny i ograniczając swoje zbiory do minimum. Z jednej partii powstaje wyłącznie około 2500 butelek.
Nazwa Ninfa została zainspirowana korzystnymi duszkami zamieszkującymi miejscowe góry, który otaczają opieką zagubionych wędrowców i pozbawionych nadziei mieszkańców.