Historia producenta Southern Comfort związana jest bezpośrednio z Martinem Wilkesem Heronem, który wychowany w Nowym Orleanie, po osiągnięciu pełnoletności, rozpoczął pracę w tamtejszym barze. Ówcześni konsumenci niejednokrotnie skarżyli się na ostry smak whisky, dlatego Martin - korzystając z bliskiego sąsiedztwa portów przy jednoczesnym dostępie do wielu towarów, stworzył recepturę napoju, który olśniewa do dzisiaj. Mężczyzna wybierając marokański cynamon i meksykańską wanilię, zespoił je z różnymi owocami i przyprawami, ulepszając swoją pierwszą mieszankę konwencjonalnego Southern Comfort.
Southern Comfort Black charakteryzuje się karmelową barwą ze złotymi refleksami. W aromacie wyczuwalne są nuty dżemu z leśnych owoców, marcepanu, wiśniowej coli oraz słonego krakersa. Na podniebieniu
aksamitny i owocowy. Finisz oferuje niuanse kokosowego batonika, migdałów w czekoladzie, a także akcenty czarnej herbaty.
Ta nieszablonowa eksplozja smaków ekspresowo zyskała podziw w XIX wieku i do teraz, w niemal niezmienionej formie zadowala podniebienia ludzi na całym świecie.