trunek należący do kolekcji genialnych rumów z kraju graniczącego z Pacyfikiem w Ameryce Środkowej. Tworzony z melasy w złożonym procesie opracowanym przez Don Pancho Fernandeza - słynnego kubańskiego maestro ronero. Destylarnia wyposażona jest w 4 kolumny, z których spływają rumy o natężaniu alkoholu od 78 do 98%. Przed przelaniem do beczek redukuje się je do 55 do 75%.
Oferowana tutaj edycja została wydestylowana w 2011 roku i starzona w beczkach z amerykańskiego dębu przez ponad 8 lat. Finiszowano ją poprzez okres 3 miesięcy w beczkach fino, czyli odmianie wytrawnego sherry.
Rum został zabutelkowany z mocą 40% w 2020 roku, wyłącznie w liczbie 2743 sztuk.
La Maison Du Rhum Batch 3 otwiera się typowym bukietem dla stylu łacińskiego, gdzie wyraźna nuta karmelu łączy się z bogatymi tonami drzewnymi. Aromat palonego dębu i wanilii wkrótce ustępuje także akcentom orzechów i tostów. Na podniebieniu pyszny karmel i solone masło rewelacyjnie współgrają z nutami waniliowymi. Rum oferuje poprawnie wyważoną słodycz prowadzącą do nieprzytłaczającego finiszu. Krągły, o wybitnej teksturze.
Rum sprzedawany w bogato ilustrowanej puszce nawiązującej do charakteru trunku.