Pyszny, kwaśny smak likieru o głębokiej, ametystowej barwie. Bols Creme de Cassis nie jest wyprodukowany najprostszą, efektywną metodą. Zamiast macerować czarne porzeczki w alkoholu, używa się wolnych od pektyn, naturalnych soków porzeczkowych, gwarantując trunkowi wielowymiarowość oraz pokaźniejszą powtarzalność wrażeń przy przeróżnych partiach.
Fundamentem tego wydania są owoce rosnące we francuskiej gminie Dijon. To właśnie tam, w niedalekiej odległości od Burgundii, został wynaleziony Creme de Cassis. Likier znamionuje się esencjonalnym profilem, który znakomicie spełni oczekiwania jako komponent kwaśnych drinków. W Japonii Creme de Cassis Soda jest na ogół zamawianym koktajlem w barach i restauracjach. Obowiązkowy do użycia także w konwencjonalnym i prostym w przygotowaniu drinku na bazie szampana - Kir Royal.
Bols Creme de Cassis należy do największej na świecie kolekcji likierów, zawierającej aż 40 specyficznych smaków, podzielonych według 6 głównych kategorii: cytrusy, sadowe, leśne, tropikalne, delikatne i ziołowe. Trunki te są inspirowane 400-letnimi recepturami, ulepszonymi i dobranymi do współczesnych pragnień.
Bols jest jedną z najstarszych na świecie marek alkoholi destylowanych i zarazem najstarszą, niezmiennie działającą firmą holenderską. Została założona w 1575 roku i od tego czasu opanowała sztukę destylacji, miksowania i łączenia starych receptur z nowymi smakami do perfekcji. Ich produkty sprzedawane są w ponad 110 krajach na całym świecie. Portfolio wypełnia z kolei więcej niżeli 20 kolekcji obejmujących szeroką gamę produktów; w tym likierów, ginów, wódek czy genever. Bols znany jest także jako czołowa marka w środowisku barmańskim. Ich wielokrotnie nagradzany House of Bols Coctail & Genever Experience, a także największa w Europie szkoła barmańska - Bols Bartendig Academy sprawiają, iż trudno nie zaufać firmie, która ma tak potężny autorytet.