świetny przykład wybitnego, amerykańskiego rzemiosła. Bourbon 1776 Pepper Straight powstaje z zacieru żyta (38%), będąc uzupełniany także innymi zbożami. W trakcie San Francisco World Spirits Competition 2013 jego pikantny i zarazem słodki smak zniewolił jury konkursu, zdobywając podwójne złoto. Bourbon nie jest filtrowany na zimno, a to wydanie butelkuje się z mocą 50% zawartości alkoholu.
trunek cechuje się bursztynową barwą ze złotymi refleksami. Aromat przywołuje początkowo nuty ziołowe, aby za chwilę zastąpić je niuansami dżemu jeżynowego, kruchych ciasteczek i wanilii. Na podniebieniu żytnie tony łączą się ze szczyptą słodkiego cynamonu, dużą ilością dębu, klarowanego masła, angielskiego toffi i dojrzałych, soczystych śliwek. Finisz długi i nad wyraz błogi, oferujący pełny, a także niezapomniany smak.
Rodzinna producent The Pepper to kultowa firma z Kentucky, która rozpoczęła swoją działalność w trakcie sporej rewolucji amerykańskiej. Założyciele zbudowali dwie główne destylarnie - Woodford Reserve oraz James E. Pepper Distillery w Lexington. Pod koniec lat 60-tych przemysł whiskey przechodził skomplikowany okres, a firma jak i gorzelnia zostały porzucone na ponad pół wieku. W 2008 roku producenta ponownie otwarto i wprowadzono na rynek poprzez przedsiębiorcę Amira Peaya. Dziesięć lat badań, zbierania oraz opracowania wiekowych receptur pozwoliły reaktywować ten tak uwielbiany niegdyś smak whiskey.