Wydanie, które jest poprawnie znane jako klasyczny napój Kentucky Derby, odbywających się od 1938 roku. Podczas imprezy w Churchill Downs serwowanych jest ponad 80 000 julepów! Zamknięty w butelce Maker's Mark Mint Julep smakuje precyzyjnie tak, jak ten podawany w trakcie tych historycznych gonitw konnych w Stanach Zjednoczonych!
Powstanie receptury tego wydania należy jednak szacować na dużo starsze niż początek wyścigów. Maker's Mark Mint Julep narodził się najprawdopodobniej w 1803 roku, kiedy John Davis -
podróżnik i opiekun plantacji w Wirginii, określił ten trunek jako,,spirytusową przyjemność z poranną miętą". Kolejne pokolenia eksperymentowały z tym wydaniem, ubogacając je o kostki cukru, soczyste brzoskwinie, a także krople brandy. Często dodawano do drinka także kruszony lód.
tradycyjne, miętowe julepki były serwowane w srebrnych lub cynowych kubkach. Degustatorzy trzymali naczynie wyłącznie za dolną albo górną krawędź, dzięki czemu na zewnętrznej stronie ścianki budujeł się niebanalny wizualnie szron.
firma Maker's Mark powstała w 1953 roku, lecz jej receptury sięgają istotnie wcześniejszych eksperymentów Billa Samuelsa. Mężczyzna zaczął produkcję napoju dla bliskich już w 1780 roku, a
pierwszą destylarnią założył w Samuels Depot w 1840 roku. Typowa dla producenta butelka to także rodzinna inicjatywa. Została ona zaprojektowana poprzez żonę Billa Seniora - Marge Samuels. Bourbon Maker's Mark zawdzięcza tej kobiecie także swoją kultową już nazwę.