Kultowy likier jajeczny produkowany na bazie naturalnych żółtek kurzych jaj, to połączenie smaku, koloru i zapachu. Lekka, kremowa konsystencja i wyjątkowa gładkość na podniebieniu sprawiają, że jest z ochotą wybierany poprzez konsumentów, którzy delektują się nim w czystej postaci. Dostępny w gustownej butelce o smukłym profilu, wyjątkowo słonecznym kolorze i z elementami tradycyjnego liternictwa - stanowi produkt perfekcyjnie rozpoznawalny na sklepowej półce.
znakomicie smakuje równocześnie w czystej postaci jak w dodatku jako dodatek do deserów.
Historia marki Dalkowski, rozpoczęła się w 1909 roku od otwarcia Fabryki Likierów, Destylacji i Hurtowni Alkoholi w Poznaniu. Założycielem firmy stał się wówczas Ludwik Dalkowski, który oprócz przejęcia fabryki, przejął także jedną ze sławnych ówcześnie restauracji. Jego pasja do trunków zaowocowała szerokim portfolio i bogatą ofertą producenta. Dalkowski sprzedawał wódki, likiery gorzkie i słodkie, rumy, koniaki, araki czy wypalanki winne. Wytworzone poprzez niego wydania często były także nagradzane w Europie. Sława trwała nieustannie do 1927 roku, kiedy na skutek wprowadzenia Ustawy o monopolu spirytusowym, fabryka musiała zostać zamknięta. Swoją działalność wznowiła dopiero w 1998 roku, za sprawą Henkell Polska.