Koniak ze stajni domu Richarda Delisle'a, tworzony z najkorzystniejszych eaux-de-vie, a także leżakowany przez co najmniej cztery lata w beczkach z francuskiego dębu. Trunki tej producenta wyróżniają się delikatnym smakiem i bogatym profilem owocowym. Ta butelka została nagrodzona m.in. Metalicznym Medalem w trakcie IWSC w 2016 roku.
cechuje się aromatycznym bukietem pełnym nut miodu, śliwki i imbiru. Na podniebieniu subtelna, z wyczuwalnymi niuansami pieczonych migdałów, cynamonu, a także powideł śliwkowych. Finisz przeciętnej długości z dość intensywnymi wrażeniami waniliowo-cynamonowymi.
R.Delisle VSOP rekomendowany jest do podawania solo albo z niewielkim dodatkiem wody mineralnej.
producent Richard Delisle już od niemal siedmiu pokoleń znajduje się w rękach tej samej rodziny i jest przekazywana z ojca na syna niezmiennie od ponad dwóch stuleci. W 1810 roku François Cabanne wraz z żoną oraz dwójką dzieci opuścił rodzinne miasto La Vienne i osiedlił się w Charente. Zaczął uprawiać tam ziemię, a kolejny z jego przodków - Jean-Célestin założył w 1844 roku markę winiarską. Gorzelnia rozpoczynała pracę od trzech miedzianych alembików, które w tamtych czasach były nad wyraz innowacyjne technologicznie.
Współcześnie destylarnia uważana jest za jedną z najważniejszych w regionie - posiada aż 15 alembików miedzianych, a otaczające ją ziemię szacuje się na ponad 70 hektarów. Koniaki Richard Delisle są eksportowane na cały świat.