Nowy, unikatowy smak od afrykańskiej producenta Amarula! Ethiopian Coffe łączy w sobie klasyczny profil likieru z aromatycznymi nutami kawy. To kompozycja dwóch wielokrotnie nagradzanych edycji - waniliowo-malinowej z czekoladą i afrykańskim baobabem.
trunek znamionuje się niuansami słodko-gorzkiej kawy, rozpływającymi się na podniebieniu akcentami karmelu z maruli i prażonymi ziarnami. To gwarancja idealnego balansu i doskonałych wrażeń.
Etiopia jest krajem, który słynie z najlepszej kawy na świecie. Ziarna posiadają dla niej kluczowe znaczenie ekonomiczne i stanowią 60% zagranicznych wpływów. Producent Amarula włączyła ten kraj w swój niezwykły projekt, w którym oferowane są największe skarby Afryki.
Działania firmy opierają się zwykle na maruli - dzikim owocu, który nie poddaje się działaniom człowieka. Rośnie tam, gdzie chce, a kwitnie wyłącznie raz w roku.
Marula wyglądem przypomina cytrynę, jej aromat jest bogaty, estrowy i fenolowy, smak zaś kwaskowaty. Dojrzałe, intensywnie pachnące owoce stanowią przysmak afrykańskich słoni. Alkohol z maruli produkuje się od roku 1989. Najpierw owoce są myte, a następnie macerowane, mieszane ze świeżą śmietanką z cukrem i poddawane fermentacji z dodatkiem drożdży. Trwa ona z zasady od 7 do 10 dni w temperaturze od 18° do 20°C, po czym następuje częściowa destylacja alkoholu. Likier dojrzewa minimum dwa lata w niewielkich dębowych beczkach, a przed zabutelkowaniem łączy się go z dodatkiem kremu.
napój najlepiej smakuje serwowany z kruszonym lodem. Rewelacyjnie wyróżni także smak egzotycznych koktajli albo urozmaici filiżankę codziennej kawy.