szykowna wersja armaniaku od marki Tariquet. Napój powstaje z destylatu kupażu winogron Ugni Blanc (60%), a także Bako (40%). Leżakuje w piwnicy posiadłości Tariq w dębowych beczkach poprzez co najmniej siedem lat, zanim zostanie zabutelkowany. Ten niezwykły smak doceniono podczas wielu konkursów. Armaniak został dostrzeżony m.in. Podczas Hong Kong International Wine and Spirit Competition 2013, kiedy zdobył srebrny Medal czy podczas Selections Mondiales des Vins Canada 2011, gdy został nagrodzony Złotym Medalem.
znamionuje się bursztynową barwą, a także intensywnym, dobrze skoncentrowanym aromatem. Zapach przywodzi nuty suszonych śliwek, świeżo upieczonego chleba, tostów, a także piernika. Po chwili ustępuje subtelniejszym niuansom kandyzowanych owoców. Na podniebieniu miękki, dobrze zaokrąglony, z rozgrzewającymi akcentami dębu, a także wanilii. Finisz imponującej długości, z wyczuwalną obecnością macerowanych owoców pestkowych.
trunek ten poleca się serwować po zakończonym posiłku jako digestif. Nadzwyczajnie smakuje podawany także do kawy lub cygara.
Zamek Tariquet znajduje się w gminie Eauze w Oksytanii, jakieś 100 kilometrów na zachód od Tuluzy. Najstarsze świadectwa o produkowanych tam nalewkach pochodzą z 1683 roku. Rodzina Grassa, której korzenie sięgają Hiszpanii, zamieszkała w zamku w roku 1912 i podjęła się kontynuacji tej historycznej tradycji.