Pyszna brandy wytwarzana z wielką dokładnością poprzez destylarnię Casa Pedro Domecq, która zarządzana jest poprzez znaną producenta Osborne. Eksperymentalna edycja Carlos I Gran Reserva PX charakteryzuje się wyjątkowym przechowywaniem. Trunek powstaje ze specjalnie wyselekcjonowanej odmiany szczepu Airen, z regionu winiarskiego Andaluzji. Destylacja odbywa się w klasyczny sposób w miedzianych alembikach.
Brandy początkowo leżakowana w beczkach z amerykańskiego dębu i pozostawiona do dojrzewanie w systemie solera. Kolejno trunek trafia do dębu po sherry typu Amontillado i Oloroso, a finalnie do 100-letnich beczek po Pedro Ximenez z odmiany winorośli o tej samej nazwie. To właśnie ten ostatni etap wpływa na unikatowe walory smakowe, a także aromatyczne Carlos I Gran Reserva PX.
Brandy ma bursztynowo-brązową barwę i otwiera się miłym, bogatym aromatem, wypełnionym nutami sherry, czekolady, migdałów, a także pomarańczowej skórki. Na podniebieniu niuanse rumu z rodzynkami, słodkiej wanilii, marcepanu oraz posypki kakaowej. Finisz umiarkowanej długości, rozgrzewający, delikatnie słodki. Napój najlepiej podawać solo. Serwować w trafnej dla brandy, krótkiej szklance.
Osborne to jeden z najbardziej znanych i szanowanych producentów hiszpański win i napojów alkoholowych. Siedziba marki mieści się w El Puerto de Santa Maria w Hiszpanii, w regionie słynącym z produkcji idealnej sherry i brandy-Jerez. W 1722 roku angielski kupiec Thomas Osborne założył firmę, w której kolejne pokolenia rozwijały rodzinny biznes, umacniając pozycję alkoholowego lidera w Hiszpanii. W okresie swej świetności, która przypada na lata 1935-1972 marka Osborne stała się synonimem sukcesu oraz perfekcyjnej jakości. Dziś pod logiem czarnego byka produkuje szeroką gamę alkoholi, które ceni się nie tylko w Hiszpanii, ale i na całym świecie.