atrakcyjny rum w zaokrąglonej butelce, prezentowany na oryginalnej, drewnianej podpórce. 22-letni El Ron Prohibido to unikatowy, meksykański trunek wysokiej jakości, który generuje się z,,guarapo", czyli z soku z trzciny cukrowej, uprawianej w stanie Veracruz. Dojrzewany metodą Solera, dla której początkowo wybierane są 22 beczki z amerykańskiego dębu, a następnie 4 z nich napełnia się macerowanymi orzechami włoskimi, migdałami, orzechami pekan i brzoskwiniami ze stanu Zacatecas. Do pozostałych trafia czysty destylat,,guarapo". W finalnym etapie łączy się ze sobą wszystkie profile i powstaje olśniewający rum, który rozpieszcza degustatorów.
napój cechuje się bursztynową barwą z dodatkiem koloru ochry. W aromacie bogaty, złożony, ujawnia nuty melasy, słodkiej wanilii, brzoskwini, kakao, karmelu, włoskich orzechów, migdałów, anyżu, cynamonu, kawy, drewna, a także tytoniu. Miękki na podniebieniu, proponuje w smaku podobne, różne wrażenia jak w bukiecie. Słodycz kandyzowanych owoców łączy się z tonami czekolady, kawy, drewna i wanilii.
Rum poleca się serwować w czystej postaci albo ewentualnie z dodatkiem jednej kostki lodu.
producent El Ron Prohibido, której nazwa tłumaczy się na,,rum zakazany", została założona kilkanaście lat temu, aby wznowić produkcję legendarnego napoju,,Habanero". Historia głosi, iż w XVIII wieku hiszpańskie statki załadowane towarami przypłynęły do,,Nowej Hiszpanii". Aby nie odsyłać ich pustych, napełniono beczki po rodzynkach napojem,,Chinguirito". Kiedy statki dotarły do Europy, napój wypełniony był już spektakularnymi tonami drewna i suszonych owoców. Konsumenci tak się nim olśnili, iż król Hiszpanii Filip V Hiszpański nałożył na niego zakaz, żeby nie przyćmił narodowych alkoholi. Restrykcje zniesiono dopiero po 100 latach.
Współcześnie El Ron Prohibido w pełni odtwarza tamten smak. Wykonany z wysokiej jakości destylatów trzcinowych, przenosi smakoszy do czasów dużych odkryć i nieustraszonych podróżników.