unikatowy gin destylowany z francuskich czarnych porzeczek, a także słodkiej wanilii, wzbogacony smakiem inspirowanym czarną orchideą, a także jednostajny tradycyjnym profilem ziół London Dry. Powstał na skutek wspomnień założyciela marki, który w latach 40-tych XIX wieku odwiedzał najatrakcyjniejsze miasta we Francji. Oczarowany tamtejszą śmiałością w podkreślaniu smaków, zapragnął przenieść jej część do swego najnowszego wydania ginu.
Tanqueray Blackcurrant Royale otwiera się złożonym aromatem, w którym wyczuwalne są nuty owocowe i kwiatowe. Główną rolę - co nie powinno nikogo dziwić, odgrywa w tym profilu jednak dojrzała czarna porzeczka. Obecna jednocześnie w bukiecie jak i na podniebieniu zniewala subtelną słodyczą oraz delikatnie kwaskowym tłem.
Gin najlepiej serwować w kieliszku rodzaju Copa, w tradycyjnej formie z tonikiem, dużą ilością lodu oraz z plasterkiem cytryny.
Od 1830 roku marka Tanqueray kojarzona jest z najwyższą jakością, a także świetnym smakiem. Dążenie jej założyciela, Charlesa Tanqueray'a do wytwórstwa trunków klasy premium, poprzedziło cykl niemal 300 przepisów i receptur, zanim finalna butelka Tanqueray London Dry Gin została przedstawiona szerszemu gronu odbiorców. Niekończące się poszukiwanie najkorzystniejszych, pochodzących z całego świata składników, jest odzwierciedleniem efektowna, dążenia do perfekcji, a także niezwykłych rezultatów, które kryją się za nazwą tej producenta.