Pomysłowa butelka z trójwymiarowym obrazem obfitego postimpresjonisty została wprowadzona na rynek w 1999 roku. Gin Van Gogh powstaje z destylatu z pszenicy, kukurydzy i jęczmienia, a następnie poddawany jest,,utajnionej metodzie podwójnej infuzji". Ma ona związek z początkowymi procesami w destylatorze kolumnowym, a także konwencjonalnie - w pot still.
Choć niesłusznie gin ten nieco ukrywa się w cieniu flagowej linii wódek smakowych o tej samej nazwie, coraz częściej doceniany jest poprzez krytyków i degustatorów.
Jego stanowczo cytrusowy, orzeźwiający profil proponuje aromat wypełniony nutami skórki cytryny oraz subtelnego korzenia lukrecji. Na podniebieniu młoda cytryna łączy się z jałowcem, pikanterią przypraw i lukrecją. Finisz genialny - cytryny z intrygującym dodatkiem tonów migdałowych.
Destylarnia Cooymans została założona w 1828 roku na potężnej podwalinie doświadczenia, a także tradycyjnych metod. Obecnie do swojej etyki pracy włączyła także ultranowoczesne techniki produkcji i butelkowania. Pod swoją nazwą zrzesza sporo korporacyjnych i prywatnych marek alkoholi konkretnych, likierów, advocaatów, a także win owocowych.
Założycielem firmy był Johannes Gerardus Cooymans, który w 1953 roku przyjął z dłoni Juliana Louise Marie Wilhelmina van Oranje-Nassau królewskie rozporządzenie, pozwalające nazywać producenta „Koninklijke Cooymans" (Royal Cooymans). Współcześnie jest to jeden z liderów na holenderskim rynku produktów alkoholowych i bezalkoholowych, a jego dystrybucja sięga ponad 60 krajów na całym świecie.