należycie zbudowane, wyraziste porto, które swoją łagodność zawdzięcza długiemu leżakowaniu w dębowych beczkach. Okres jego dojrzewania wyniósł pełnych dziesięć lat, dzięki temu rozwinęły się w nim urzekające nuty aromatyczne oraz smakowe.
To wydanie z przeznaczoną puszką, zostało specjalnie wykonane na rocznicę 200 lat istnienia marki.
Porto znamionuje się brązową barwą z przebłyskami miedzi i żółci. Złożony bukiet to aromatyczna kompozycja pełna nut dojrzałych fig i jedwabistego miodu. Na podniebieniu tony dojrzałych owoców łączą się z niuansami chrupiących orzechów oraz subtelnych przypraw. długotrwały finisz zagwarantuje niezapomniane, wielowymiarowe wrażenia.
Najlepiej serwować to porto ze świeżo upieczonym jabłecznikiem albo ciastem migdałowym.
firma Graham's powstała na skutek połączenia się dwóch rodzin, które poprzez ostatnie ponad dwieście lat prowadziły niezależną firmę, z roku na rok będącą coraz bardziej rozpoznawalną. Bracia William i John założyli swoją działalność w 1820 roku, w Porto, w północno-zachodniej Portugalii, początkowo aby handlować tekstyliami. Tego samego roku przyjęli jednak dwadzieścia siedem beczek Porto, jako zapłatę na rzecz uregulowania długu. Był to moment przełomowy w ich życiu, ponieważ właśnie wtedy postanowili poświęcić całą swoją energię na wytwarzanie najlepszych trunków tamtego rejonu.
Graham's początkowo była jedną z pierwszych spółek portowych, które zainwestowały we własne winnice w portugalskiej dolinie Douro w 1890 roku. Skupiona na innowacjach w zakresie technik produkcji wina, prędko została okrzyknięta pionierem tego sektora. Aktualnie pięcioro kuzynów z Symington jest współodpowiedzialnych za każdy pion marki, przy okazji osobiście nadzorując wytwarzanie perfekcyjnych porto.