20-letnie porto od marki Sandeman powstało jako efekt specjalnej selekcji wybranych do leżakowania w dębowych beczkach destylatów, które wzmocniły swój smak, a także aromat. Finalnie trunek składa się ze szczepów: Tinta Amarela, Tinta Roriz i Touriga Franca. Jego rubinowa barwa z bursztynowi refleksami jest zapowiedzią pysznego i słodkiego porto Tawny. Nuty dojrzałych owoców i harmonijny balans na podniebieniu łączą się z niuansami suszonych moreli, miodu, orzechów, wanilii i przypraw. To porto, które rozwija się w ustach.
rewelacyjne do podawania z pysznymi deserami na bazie owoców, istotnie z francuskim smakołykiem - tarte tatin.
The House of Sandeman został założony w Londynie, w 1790 roku poprzez młodego Szkota z Perth - George'a Sandemana. Pan postanowił zainwestować 300 funtów pożyczonych od ojca w stworzenie marki zajmującej się pozyskiwaniem win z Porto, a także Jerez. Marka ta od początku była pionierem na rynku. Jako pierwsza oznaczyła swoje beczki logiem wypalanym w żelazie. W 1805 roku sygnatura GSC (George Sandeman Co.) była gwarancją wysokiej jakości sprzedawanych produktów. także jako jedna z pierwszych reklamowała, a także umieszczała etykiety na butelkach. Już na początku XIX wieku trunki były eksportowane do wielu krajów Europy, Ameryki Północnej i Południowej i Azji czy Afryki.
Od ponad 200. Stuleci Sandeman opiera swój sukces na odważnej zdolności do innowacji oraz w oparciu o wiedzę przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Aktualnie jest to marka kojarzona przeważnie z nadzwyczajnymi wysokojakościowo Porto i Sherry.