Sir Hans Sloane's był ikoną przełomu XVII i XVIII wieku w dziedzinie kolekcji botanicznych. Zafascynowany ziołami i botaniką gromadził różnorodne przykłady roślin z różnych części świata. Jego zbiór stał się nie tylko podstawą brytyjskiej wystawy w Muzeum Historii Naturalnej, lecz i został inspiracją dla wczesnych, angielskich gorzelników ginu, którzy właśnie dzięki niemu, odkryli egzotyczny wówczas jałowiec, cytrusy, korzeń irysa, arcydzięgiel, kardamon, kolendrę, lukrecję czy wanilię.
Sloane's Dry Gin to uhonorowanie naukowca, ale i zarazem rewelacyjny przykład wybitnego trunku, który łączy długowieczną tradycję z pysznymi innowacjami. Gin wyprodukowany jest ręcznie w niepokaźnych partiach przy zaimplementowaniu niepowtarzalnego cyklu. Świeże owoce cytrusowe poddaje się jednostkowej destylacji, a następnie łączy z wydestylowanymi wcześniej pozostałymi składnikami.
eksponuje się zaskakująco lekkim, kremowym profilem, w którym jałowiec nie dominuje smaku, lecz jest równoważony także poprzez inne elementy. Soczysty i orzeźwiający, nieprzeciętnie spełni oczekiwania serwowany solo jak i w wielu koktajlach.