znany czeski alkohol ziołowy o specyficznym smaku, powstały na początku XIX wieku w Karlovych Varach. Jego pomysłodawcą był lekarz Jan Becher - w 1807 roku na rynku pojawiły się pierwsze sygnowane jego nazwiskiem likiery, a po roku 1840 jego syn Johann zaczął masową produkcję Becherovki.
Ten 38-procentowy trunek stworzony jest wedle ściśle strzeżonej receptury, określającej starannie skład mieszanki ziół i przypraw. Do dziś tylko dwie osoby znają pełen skład bukietu, z którego powstaje standardowy zapach Becherovki. Oryginalny smak i złoty kolor likieru to wynik kilkumiesięcznego leżakowania w dębowych beczkach.
Becherovka najlepiej smakuje czysta, schłodzona do temperatury 6°C. Dla orzeźwienia można ją wiązać z tonikiem, cytryną i lodem.
trunek przystępny także w pokaźniejszej butelce o objętości 0,7l.