wykwintne pudełko z wysuwanym wnętrzem, które mieści trzy degustacyjne wydania nieprzeciętnej whisky firmy Tomintoul. Wydania 10, 16 oraz 21-letnie oferują rozmaite profile smaków i aromatów. Są wyśmienitą możliwością lepszego poznania szkockiej marki, która istnieje od początku XIX wieku.
pakiet posiada:
- Tomintoul 10 YO - jedna z najdelikatniejszych i najsłodszych whisky przygotowywanych w regionie Speyside. Pachnąca świeżo skoszoną trawą ze szczyptą słodkiego toffi, odrobiną kawy z wanilią. Wyjątkowo intensywny aromat. Finisz ma przyjemnie miękki i delikatny. 10-letnią Tomintoul uzyskuje się dzięki leżakowaniu w najlepszych beczkach po burbonie.
- Tomintoul 16 YO - whisky z regionu Speyside, która powstała pod okiem mistrza destylacji Roberta Flemminga. Podjął on decyzję o wykorzystaniu najlepszych beczek po bourbonie, dobierając je indywidualnie dla tego wydania. Whisky została wielokrotnie nagrodzona podczas International Wine & Spirits Competition. Znamionuje się owocowym aromatem, w którym wyczuwalne są także nuty wanilii, orzechów, trawy i gałki muszkatołowej. Na podniebieniu jabłko, gruszka i skórka pomarańczowa łączą się z niuansami białego pieprzu, orzechów oraz dębu. Finisz słusznej długości, korzenny i przyprawowy.
- Tomintoul 21 YO - najlepszej jakości elementy i naturalne środowisko to podstawa, na której opiera się gładki i łagodny charakter wielokrotnie nagradzanego whisky rodzaju single malt. To nieszablonowe wydanie zostało dokładnie przygotowane do produkcji, a następnie leżakowane w beczkach po bourbonie poprzez co najmniej 21 lat. Swoją premierę miało latem w 2011 roku. Otwiera się aromatem drzewnym z waniliowymi nutami, które uzupełnia wrażenie ziemi po deszczu, a także subtelny aromat cytrusów. W smaku kremowe, słodkie, wypełnione pieprzem oraz toffi. Finisz umiarkowanie dymny, z przewagą woni tytoniu i tropikalnych owoców.
Wzgórza otaczające Tomintoul w tym regionie Szkocji były tak odosobnione, iż założyciele destylarni nie mogli wymarzyć sobie ulepszonego miejsca do rozpoczęcia swej działalności. Najpierw nielegalnie, a wraz z rokiem 1823, kiedy wprowadzono ustawę o podatku akcyzowym - już w świetle prawa, wytwarzano i wciąż produkuje się jedną z ciekawszych whisky z tamtych okolic.