Perła w portofolio producenta Lepanto, której siedziba posiada się w sercu Andaluzji. Mistrz destylacji Luis Miquel Trillo ekstrahuje stosunkowo rzadką brandy de Jerez z moszczu winogron szczepu Palomino fino. Po winifikacji sok poddawany jest podwójnej destylacji w miedzianych alembikach, konwencjonalnie znanych Alquitara. Finalnie wino dojrzewa w systemie Solera w beczkach z amerykańskiego dębu, w których wcześniej poprzez ponad sto lat leżakowało klasyczne sherry Oloroso i Anada. Cały cykl powstawania brandy szacowany jest na około 30 lat.
Lepanto Solera Gran Reserva Aurum zachwyca delikatnie intensywnym aromatem. Rozgrzewające nuty słodkiej wanilii, karmelowego toffi i miodu, ustępują po chwili niuansom suszonych owoców, dojrzałego banana i kilku kropel pomarańczowego soku. Nad wyraz miękka na podniebieniu i niezwykle bogata zarazem. Tony pikantnego dębu, cynamonu, kakao, kawy i gorzkich migdałów łączą się ze świątecznym kompotem oraz suszonych bananem. Długofalowy finisz oferuje nuty wanilii, migdałów, kawy, a także kakao.
Brandy należy degustować wyłącznie solo, w temperaturze pokojowej. Chłodzenie nie jest zalecane. Zwieńczeniem tego wydania jest wyszukane pudełko z magnetycznym zamknięciem. Matowa czerń ze złotymi akcentami podkreśla prestiż tego napoju i powoduje,wyśmienicie sprawdzi się on w roli wyszukanego prezentu.