Jeden z wielu świetnych cydrów w portfolio marki Smykan. Stary Sad powstaje w wyniku kupażu odmian jabłek znanych przed laty, pochodzących z 70-letnich, ekologicznych sadów umiejscowionych w Beskidzie Wyspowym, znajdującym się pomiędzy doliną Raby a Kotliną Sądecką. Napój wyprodukowany jest w 100% z naturalnych komponentów. Do jego wytwarzania nie używa się siarczanów oraz nie poddaje się go filtracji. To rewelacyjny cydr w którym czuć smak wiekowych, konwencjonalnych receptur. Trafi w gusta smakoszy z najróżniejszych pokoleń.
firma Smykan jest częścią Slow Flow Group. Cydrowania znajduje się w gminie słynącej z naturalnych rozwiązań - w Raciechowicach. To także stamtąd pozyskiwane są jabłka na rewelacyjne cydry. Soki fermentuje się w tankach, a później pozostawia do dojrzewania. Pomysł na utworzenie marki Smykan narodził się w okresie embargo, nałożonego na polskie jabłka poprzez Federację Rosyjską. Po początkowych domowych próbach, założyciele powiększyli swoje działania i już dwa lata później gotowy produkt mógł oficjalnie pojawić się na sklepowych półkach. Od tego czasu został wielokrotnie nagrodzony, m.in. Metalicznym medalem w trakcie VII Konkursu Polskich Win i Cydrów w 2015 i 2015 roku dla Cydru Stary Sad i Cydru Jaskół.