Armaniak, który został nagrodzony tytułem,,Gold Medal Outstanding" podczas International Wine and Spirits Competition 2015. Z zasady,trunek mógł określać się mianem VSOP, musi być leżakowany co najmniej 4 lata. Janneau VSOP spełnia ten warunek niemal dwukrotnie. Dojrzewa z reguły około 7 lat, choć niektóre z eaux-de-vie dołączone do kombinacji, mogą mieć nawet dwie dekady. Armaniak leżakuje w dziewiczych beczkach z francuskiego dębu Limousin. Tworzony jest z winogron szczepu Baco oraz Ugni Blanc. Butelkowanie zawiera mieszankę destylatu dwukolumnowego (nietypowego dla konwencjonalnego Armagnac), a także spirytusu destylowanego w alembikach jednokolumnowych.
zniewala on bogatym profilem, wypełnionym nutami suszonych kwiatów, fig, słodkiego miodu, prażonych orzechów, karmelu, rodzynek, dojrzałych jabłek, wytrawnego dębu. Na podniebieniu akcenty cynamonu, gałki muszkatołowej, czekolady w tabliczkach oraz wanilii prowadzą do satysfakcjonującego, długiego finiszu.
Posiadłość Janneau została wybudowana w 1851 roku, w czasach rządów Napoleona Bonaparte. Pierre-Etienne Janneau i Joseph Dubourdieu wznieśli budowlę, która nie tylko przetrwała dziesiątki lat, ale i stała się miejscem wytwarzania perfekcyjnego armaniaku. Rok 1907 przyniósł poszerzenie działań i większe możliwości pozyskiwania nadzwyczajnych eaux-de-vie. Właściciele marki Janneua dysponowali bowiem od tej chwili wpływami z Bas Armagnac, Haut Armagnac, a także Armagnac Tenareze.
Janneau jest marką, która zwiększała swoje wpływy. Z roku na rok stawała się kultowym produktem, m.in. Będąc serwowaną na pokładach linii Air France Concorde, na trasach Paryż-Waszyngton, a także Paryż-Nowy Jork (1976) czy stając się zasadniczym elementem filmu,,Amerykanin" jako rekwizyt w rękach George'a Clonneya (2010).