Tequila typu Joven (lub Oro), odznaczająca się krótkim czasem leżakowania, zawierająca pełną intensywność smaków i aromatów. Wykonana w stanie Jalisco w Meksyku. Do jej wytwarzania używa się Agawy Azul, a następnie po przeprowadzonej destylacji, przeznacza do dojrzewania od roku do trzech lat w dębowych, małych beczkach.
Tiscaz Gold charakteryzuje się waniliowo-owocowym profilem, w którym na pierwszy plan wysuwają się z zasady nuty czarnego pieprzu, a także świeżych ziół.
Tequila z uwagi na swój nieszablonowy smak jest spożywana w czystej formie z cytryną i solą lub z pomarańczą i cynamonem. Oba sposoby picia tequili są najpopularniejsze na świecie do dziś. Klasyczna forma picia i legenda o nieszczęśliwie zakochanym barmanie przyczyniła się do powstania jednego z najbardziej znanych drinków - Margarita (tequila, sok z limonki, triple sec i sól).
marka Tiscaz jest hołdem złożonym jednemu z najszczególniej znanych świąt w Meksyku - Día de Muertos, czyli Dzień Zmarłych; inaczej niż w Polsce, uważany jest on za pretekst do celebrowania życia. W tym czasie wspomina się także swych bliskich, którzy już odeszli i imprezuje od świtu do zmierzchu. Symbolem tego święta są czaszki pokryte kolorowymi kwiatami. Jedna z nich znajduje się na etykiecie wszelkich butelek tej firmy, uzupełniona na dodatek o szarmancki wąsik. Tiscaz jest prawdziwym, meksykańskim duchem, zamkniętym w butelce z klarownego szkła.