Pyszne sake, warzone w Japonii w oparciu o 250-letnią, tradycyjną recepturę. Profil proponuje łagodny smak oraz bogaty bukiet aromatów. Powstaje na bazie luksusowego ryżu Yamada-Nishiki, zmielonego w 60-70% i,,wody cesarskiej" pochodzącej ze studni w pobliżu miasta Nimisomiya. Przechodząca przez warstwy skał wapiennych woda, wzbogaca trunek w trakcie fermentacji ważnymi mikroelementami.
Hakutsuru Junmai Dry Sec eksponuje się krystaliczną barwą oraz subtelnym zapachem kwitnącego sadu. Na podniebieniu łączy w sobie nuty śliwek, brzoskwiń, wiśni - z lekką wytrawnością orzechów. To sake charakteryzuje się szerokim wachlarzem możliwości. Zaakcentuje smak najróżniejszych dań, np. Smażonej wołowiny, sashimi czy grillowanej ryby. Zaleca się podawać je zarówno w formie schłodzonej jak i po podgrzaniu.
firma Hakutsuru została założona w 1743 roku poprzez Jihei Kano. Początkowo rozwijała się niespiesznie, ciesząc gusta lokalnych nabywców. Wszystko zmieniło się wraz z rokiem 1900, kiedy jej produkty pojawiły się na Światowych Targach w Paryżu. Współcześnie Hakutsuru uważany jest za największego producenta sake na świecie. Jedną z specyficznych cech tej marki jest nieprzerwane dążenie do innowacji. Limitowane wydania i zagłębianie się w postępowe technologie to znak rozpoznawczy producenta. Hakutsuru ma własną placówkę badawczą do opracowywania drożdży, a także linię produkcyjną specjalistycznego ryżu do sake - Hakursuru Nishiki.