sugestia degustacyjna 10-letniej whisky Jura w komplecie z dwoma wyprofilowanymi dla wygody trzymania szklankami z logiem producenta. Genialna sposobność do wspólnej konsumpcji z przyjacielem albo partnerem biznesowym dla uczczenia pomyślnej transakcji.
W skład zestawu wchodzą:
- whisky Jura 10 0,7l - dojrzewa przez okres 10 lat w amerykańskich beczkach z białego dębu, zachowując jednak charakterystyczną dla wyspy wytrawność z subtelnymi elementami torfowymi. Whisky ta charakteryzuje się aromatem soczystych jabłek i cierpkich pomarańczy, nutą jęczmiennego słodu, akcentem słodkiej wanilii i bananów, morską bryzą i wodorostami. Na podniebieniu pozostawia dość oleiste wrażenie z silnymi niuansami słodu, soli, włoskich orzechów i szczypty wanilii. Nie brak tu także akcentów tytoniu, pomarańczy i muśnięcia lukrecji. Finisz umiarkowanej długości, odznaczający się z zasady mieszanką korzennych przypraw.
- 2 szklanki.
Pierwsza legalna destylarnia na wyspie Jura powstała w 1810 roku w Craighouse, a założył ją Archibald Campbell. Na przestrzeni lat destylarnia przyjmowała różnorodne nazwy: Craighouse, Small Isles, Caol nan Eilean, w końcu zaś Jura. Działała do początku XX wieku, kiedy zamknięto ją ze względu na skutki pierwszej dużej recesji. Jej działalność wznowiono dopiero w roku 1963 za sprawą wysiłku dwóch przedsiębiorców i właścicieli gruntów: Robina Fletchera i Tony'ego Riley-Smitha. W sobie tylko znany sposób mężczyźni wyczuli potencjał komercyjny inwestycji,jednakowo ważne było dla nich powstrzymanie dalszego wyludniania się Jury. Aktualnie Isle of Jura należy do marki Whyte & Mackay, która od 2014 roku jest częścią filipińskiej grupy Emperador.
Wzór kartonika może się różnić od tego prezentowanego na zdjęciu.