Gin, który narodził się w 2015 roku jako efekt kolaboracji zespołu Międzynarodowego Centrum Piwowarstwa oraz Destylacji (International Centre for Brewing & Distilling) na Uniwersytecie Herriot Watt w Edynburgu z głównym gorzelnikiem producenta Edinburgh. Celem tej współpracy miało być nie tylko zaszczepienie świeżego spojrzenia młodych dorosłych w świat ginu, lecz zarazem wprowadzenie ich w klasyczne i wiekowe rzemiosło, darzone nieszablonowym szacunkiem w Szkocji.
London Dry Gin Seaside oferuje profil świeżej słodyczy z charakterystycznymi niuansami soli, ziół i czystym finiszem. Został nagrodzony potrójnym srebrem w trakcie World Spirits Competition 2020, Bartenders Brand Awards 2020 i International Wine & Spirits Competition 2020.
Za sprawą dodatku wodorostów morszczynowych do receptury, trunek gwarantuje słodki aromat oraz podniebienie, jednocześnie przynosząc tony morskiego powietrza. Zmielony bluszcz odpowiada za świeże, trawiaste tony, a pozostałe zioła wnoszą kwiatowe, mineralne wrażenia. To wyjątkowy gin, który pobudza zmysły i przenosi każdego degustatora na wybrzeże wokół Edynburga.
Najlepiej serwować go w klasycznej wersji z tonikiem. Firma poleca dodanie do drinku plasterku grejpfruta, a także kilku kropel martini.